top of page

Het belang van creativiteit voor de samenleving.


Kinderen beginnen hun leven enorm creatief; vanaf de geboorte zijn ze bezig met ontdekken. Maar naarmate de tijd verstrijkt, verliezen velen hun creativiteit. Onderzoeker McKinnon omschreef zijn creativiteit als: "Een mogelijkheid tot experimenteren alsof het een spel is." Hij zag zijn gemoedstoestand als 'kinderlijk': het ontdekken van nieuwe ideeën zonder direct praktisch nut, maar puur voor het plezier van ontdekken.

De realiteit is dat we allemaal geboren zijn met creativiteit, maar dat deze eigenschap zich bij iedereen anders ontwikkelt.Wij gaan ontdekken hoe dit komt, welke soorten creativiteit er zijn ( newsflash; Méér dan je denkt!) Waardoor je denkt dat je niet creatief bent en hoe je je creativiteit opnieuw kan activeren!

Waarom is creativiteit zo belangrijk voor de samenleving?

Albert Einstein wordt vaak beschouwd als een van de meest creatieve geesten in de wetenschap. Hij kon problemen vanuit ongewone invalshoeken benaderen en stelde vragen die anderen niet stelden, zoals bij zijn beroemde gedachte-experiment over een rijdende lichtstraal, wat leidde tot de relativiteitstheorie. Maar het aller, allerbelangrijkst was zijn speelsheid en nieuwsgierigheid. Hij bleef vragen stellen en zoeken naar fundamentele principes, zelfs als dat betekende dat hij gevestigde wetenschappelijke ideeën moest uitdagen. Iets wat wij tegenwoordig omschrijven als 'Out of the box' denken. ( En waar ik altijd op antwoord; Wélke box? )

Einstein’s creatieve manier van denken laat zien dat wetenschappelijke vooruitgang niet alleen afhankelijk is van logica en analyse, maar ook van intuïtie, verbeelding en durf. Dit is onwijs belangrijk voor onze samenleving. Kunst en Literatuur bijvoorbeeld verbind mensen en geeft betekenis aan het leven. Ze zijn meer dan alleen expressievormen; ze weerspiegelen en beïnvloeden samenlevingen, ideeën en emoties door de eeuwen heen; denk bijvoorbeeld aan de Bijbel. De Bijbel is een perfect voorbeeld van hoe literatuur niet alleen een religieuze en spirituele gids is, maar ook een cultureel fundament dat kunst, moraal en filosofie heeft gevormd. De verhalen, metaforen en poëtische teksten hebben generaties geïnspireerd en verenigd, zowel in geloof als in kunstvormen zoals schilderkunst, muziek en architectuur. In het Romeinse tijdperk speelde theater een enorme rol in de maatschappij. Romeinse toneelstukken, vaak geïnspireerd door de Grieken, waren niet alleen bedoeld als vermaak, maar ook als satire en kritiek op de politiek en sociale structuren. Denk aan schrijvers als Plautus en Seneca, die met hun komedies en tragedies het publiek wisten te beïnvloeden en zelfs maatschappelijke discussies uitlokten.

Kunst en literatuur hebben door de geschiedenis heen revoluties aangewakkerd. Denk aan de Verlichting, waarin schrijvers zoals Voltaire en Rousseau de fundamenten legden voor democratische waarden en revoluties zoals de Franse Revolutie beïnvloedden. Of de Romantiek, waarin kunst en poëzie dienden als een tegengeluid tegen de rationaliteit van de Verlichting en mensen aanspoorden om gevoelens en natuur te herwaarderen.

Creativiteit bevorderd dus Innovatie, vooruitgang, economische groei, persoonlijke groei en welzijn, bevorderd probleem oplossend vermogen en geeft cultuur en identiteit.

Waarom verliezen we creativiteit?

Er zijn een aantal redenen waarom we creativiteit kunnen verliezen;

  • Conformiteit en sociale normen, school richt zich op regels en structuur: Kinderen leren dat er goede en foute antwoorden zijn, waardoor ideeën onderdrukt kunnen worden. Verder legt het traditionele onderwijs meer nadruk op feiten, logica en gestandaardiseerde testen dan op experimenteren en creatief denken. Er wordt gestuurd om binnen de lijnen te denken en ons aan te passen aan verwachtingen.


  • Angst voor falen en kritiek 1 van de dingen die ik heel erg gemerkt heb is dat mensen bang zijn om te falen, of fouten te maken. We onderdrukken onze eigen ideeën omdat we denken dat ze niet goed genoeg zijn of dat anderen ze raar zullen vinden.


  • Routine en comfortzones

    Als kind leer je spelen en ontdekken, veel volwassenen laten dit los omdat ze denken dat speels zijn niet serieus genoeg is, conform de sociale normen of zelfs 'kinderachtig'. Verder zorgt het vastzitten in routines en patronen voor beperkende factor.


  • Overmatige informatie en technologie

    In een wereld vol sociale media en constante informatie-overload wordt onze aandacht versnipperd. We consumeren vooral ideeën van anderen in plaats van zelf iets nieuws te creëren. Door te kijken naar video’s van anderen of scrollen door feeds, zijn we passief ipv actief bezig met creativiteit.


Experimentele Knipseltjes
Experimentele Knipseltjes


Verschillende soorten creativiteit

Zoals jullie hierboven al lazen, komt Creativiteit in veel vormen voor. Sommige mensen zijn goed in fantasie en verbeelding, terwijl anderen creatief zijn in probleemoplossing, wetenschap of sociale interacties. We kunnen creativiteit grofweg verdelen in:

  • Artistieke creativiteit – Schrijven, schilderen, muziek maken.

  • Wetenschappelijke en technologische creativiteit – Innovaties, uitvindingen, programmeren.

  • Dagelijkse creativiteit – Oplossingen bedenken voor alledaagse problemen.

  • Sociale en emotionele creativiteit – Nieuwe manieren vinden om met mensen om te gaan of gevoelens te uiten.


Creativiteit is gelinkt aan de prefrontale cortex, die verantwoordelijk is voor flexibiliteit in denken en het maken van nieuwe verbindingen. Sommige mensen hebben een sterkere connectiviteit tussen hersengebieden, waardoor ze makkelijker buiten de gebaande paden denken, denk bijvoorbeeld aan ADHD. Mensen met een analytische of gestructureerde denkstijl hebben soms meer moeite om hun fantasie te gebruiken, maar kunnen op andere manieren creatief zijn. Een klein deel van de samenleving heeft ook moeite met beelddenken. Dit word ook wel Aphantasia genoemd. Mensen met Aphantasia gebruiken hun creativiteit op een andere manier, bijvoorbeeld het gebruiken van logica of patronen en structuren. Ook behoren taal en muziek/geluiden tot inspiratiebron.



De verschillen in mensen zorgen verder voor nog meer variatie. Zo zijn er mensen die zich liever aan de regels houden dan anderen. De 1 experimenteert graag en de ander houdt het bij het gewone. Openheid voor nieuwe ervaringen zorgt voor meer nieuwsgierigheid wat het creatieve vermogen vergroot. Daarnaast is zelfvertrouwen nog een factor, en natuurlijk je opvoeding, het onderwijs wat je genoten hebt, werk en dagelijkse routine.

Creativiteit en IQ zijn op zekere hoogte verbonden, maar zoals je hierboven kan lezen, niet op een eenvoudige manier. Het heeft allemaal te maken met een combinatie met factoren. Wel blijkt dat een bepaald IQ (hoger dan 120) nodig is voor creatief denken, maar een hoger IQ betekend niet persé meer creativiteit. Verder zijn er 2 factoren namelijk Convergent of Divergent denken ( Ik moet meteen denken aan de film Divergent) Waarbij de ene zich richt op één correcte oplossing, en de ander zich richt op meerdere originele oplossingen. Andere factoren die een grote rol bij creativiteit: Open staan voor nieuwe ervaringen, Speelsheid en flexibiliteit in denken, motivatie en passie, en nu komt het: Oefening en omgevingsfactoren: Creativiteit kan worden gestimuleerd door een inspirerende omgeving en de vrijheid om te experimenteren.


Iedereen kan dus creatiever worden!

Wat is de sleutel tot creativiteit?

Spel en ontdekking! Wanneer we spelen, laten we controle en verwachtingen los, waardoor nieuwe ideeën spontaan ontstaan. Dit stimuleert divergent denken, het vermogen om meerdere oplossingen te bedenken.

Hoe kun je meer spel en ontdekking in je leven brengen?

  • Probeer iets nieuws zonder doel (tekenen, dansen, muziek maken).

  • Stel jezelf uitdagende vragen zonder meteen een antwoord te verwachten.

  • Doorbreek routines en ontdek nieuwe omgevingen.

  • Speel! Of het nu met ideeën, materialen of concepten is.

  • Wees niet bang om fouten te maken.

  • Schrijf, teken of maak iets elke dag, hoe klein ook.

  • Stel vragen en blijf nieuwsgierig.


Creativiteit verdwijnt niet echt, we raken alleen de verbinding ermee kwijt. Gelukkig kunnen we die altijd opnieuw vinden! Creativiteit is als een spier: hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Mensen die zelden hun fantasie aanspreken, kunnen denken dat ze "niet creatief" zijn, terwijl het vaak een kwestie van oefening en mindset is. Wat doe jij om je creativiteit te stimuleren?





Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • DeviantArt sociaal pictogram
  • YouTube

© 2025 by  Gothika Design

bottom of page