
Referenties gebruiken
Referenties zijn onmisbaar voor iedereen die kunstzinnig bezig is. Niet alleen brengen ze de nodige inspiratie, maar ze zorgen er ook voor dat je nauwkeuriger kunt werken, of je nu abstract, gestileerd of realistisch werkt. Een sterke visuele bibliotheek is erg belangrijk!
Zelf heb ik bijvoorbeeld een externe harde schijf met een map die duizenden foto’s bevat die ik met mijn telefoon heb genomen. Deze foto’s variëren van beelden van het bos, heidevelden en andere natuurgebieden, tot macrofoto’s van bloemen en structuren van ijs, sneeuw, gebladerte en takjes. Het hebben van een gevarieerde verzameling helpt bij het oefenen van verschillende stijlen en onderwerpen.
Door referenties te verzamelen kun je je begrip van anatomie, proporties en compositie verbeteren. Zelfs ervaren kunstenaars gebruiken referenties om hun werk te verbeteren. Zo gebruikte bijvoorbeeld Leonardo Da Vinci uitgebreide schetsen en studies van het menselijk lichaam en de natuur om zijn meesterwerken te verfijnen. Ook kun je beter bestuderen hoe licht valt op een oppervlak zonder de afleiding van externe factoren zoals het bewegen van de zon of het veranderen van schaduwen door tijd van de dag.
Met je eigen referentiebibliotheek hoef je niet elke keer op het internet te zoeken naar afbeeldingen die ‘passen’ bij wat je nodig hebt. Je hebt snel toegang tot beelden die je kunt gebruiken en aanpassen naar jouw eigen wensen. Dit bespaart tijd en maakt het proces veel efficiënter. Bovendien is het belangrijk om te weten dat niet alle beelden die je online vindt vrij te gebruiken zijn. Veel online beelden zijn onderhevig aan copyright, en het is alleen toegestaan om ze te gebruiken als de maker expliciete toestemming heeft gegeven.
​
Waar Kun Je Goede Referenties Vinden?
​
-
Unsplash – Gratis te gebruiken hoge kwaliteit foto's, met een licentie die het gebruik van de beelden zonder beperkingen toestaat.
-
Pixabay – Een uitgebreide database van gratis afbeeldingen, video's en illustraties die vrij te gebruiken zijn voor commerciële en niet-commerciële doeleinden.
-
Pexels – Biedt gratis foto's en video's die je kunt gebruiken voor verschillende creatieve projecten, zonder zorgen over copyright.
-
DeviantArt – Hoewel dit platform voornamelijk voor kunstenaars is, bieden veel makers hun werk aan als referentie of voor commerciële licenties. Let goed op de gebruiksvoorwaarden van elk werk!
-
Google Afbeeldingen (geavanceerd zoeken) – Via geavanceerd zoeken kun je filteren op afbeeldingen die "hergebruikt mogen worden", waardoor je legaal gebruik kunt maken van beelden.
-
ArtStation – Een platform voor digitale kunstenaars waar je inspiratie kunt vinden. Let wel op de auteursrechten en gebruik de beelden die specifiek als referentie beschikbaar zijn.
-
Flickr – Je kunt hier een verscheidenheid aan beelden vinden, maar controleer altijd de licentie-instellingen van de foto’s om te weten of ze gedeeld mogen worden.
-
Adobe Stock - Heeft eveneens een uitgebreide database van royaltyvrije afbeeldingen.
Deze websites bieden gratis of betaalde referentie-pakketten aan, met afbeeldingen van mensen in verschillende houdingen, wat bijzonder handig is voor het oefenen van anatomie, perspectief en figuurtekening.
-
Line of Action – Dit is een populaire website voor het oefenen van figuurtekening. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën zoals "mensen", "dieren", "anatomie" en "perspectief". Het biedt gratis toegang tot een bibliotheek van foto's van mensen in verschillende houdingen, en je kunt instellen voor hoe lang je elke referentie wilt zien.
-
Sketchdaily – Een andere geweldige bron voor gratis referentiemateriaal. Ze bieden verschillende poses en houdingen van mensen, en je kunt de moeilijkheidsgraad aanpassen aan je niveau van tekenen.
-
Quickposes – Deze website biedt een verscheidenheid aan foto's van mensen in verschillende houdingen en poses. Je kunt de tijd instellen voor elke afbeelding, wat helpt om je snelheid en tekenvaardigheden te verbeteren. Er is een gratis versie, maar een premium versie biedt toegang tot meer functies.
-
The Croquis Café – Dit is een geweldige bron voor korte en lange pose-sessies van modellen. Ze bieden foto’s en video's van modellen in verschillende poses. Dit is erg nuttig voor het oefenen van figuurtekeningen in verschillende tijdsinstellingen.
-
PoseSpace - Nog een geweldige bron voor poses!
-
AdorkaStock - Pose references voor Kunstenaars, door kunstenaars. Ook zei hebben een verscheidenheid aan betaalde en gratis fotos die je kan gebruiken als materiaal.
Met het juiste referentiemateriaal kun je niet alleen je techniek verbeteren, maar ook je creativiteit stimuleren en je werk naar een hoger niveau tillen. Vergeet niet altijd de rechten van de maker te respecteren en toestemming te vragen wanneer dat nodig is!